På skattjakt!

På skattjakt!
Keesen, Falcon och matte...

måndag 31 januari 2011

Amesintas smarriga chokladtårta!

Chokladtårta för chokladälskaren...


Pajskal

½ dl mörk kakao
½pkt digestivekex eller mer (finns glutenfria enl Magda)
2-3 msk socker 
75g smält smör

Kör detta i en matberedare till en grynig massa, tryck ut i en springform eller vanlig pajform, grädda i 20 min 175 grader. Låt svalna.


Fyllning

3 äggulor
0,75 dl socker
½ dl sirap
1 dl grädde
100 g philadelphia ost
150 g schweizernöt choklad
50 g mörk 70% choklad
ev någon sprit, likör eller madeira passar bra

Blanda äggulor socker, sirap och grädde i en kastrull, sjud blandningen under omrörning, till den tjocknar, får inte koka. Dra kastrullen av plattan och rör ner chokladen, lite i taget och rör sedan i philadelphia osten. Rör inte för mycket det kan bli grynigt, låt allt smälta ihop och rör försiktigt. När botten är sval så häll i fyllningen. Låt stå kallt. Om man vill kan man göra en topping av maräng av äggvitorna men jag valde att köpa minimarshmallows och ha till, om man har en brännare så kan man använda den för att få lite färg på marshmallowsen eller marängen. 

Marängtopping

3 äggvitor
1 msk maizena
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Denna topping blandas ihop precis innan servering. Vispa ihop ingredienserna till en styv massa, klicka den över kakan och bränn av med en gasbrännare eller grilla den kort i ugnen, ska bli lite brun på topparna.

 Avnjut tårtan med vispad grädde, ev smaksatt med likör eller vanilsocker. Försök använda så många ekologiska produkter som möjligt, finns ägg, socker, sirap, digestive kex, kakao, choklad, grädde, smör mm som är ekologiskt och en del saker är även rättvisemärkta, tänk på detta när du handlar, det gör mycket vad du väljer både för miljön och för smakens skull. Det mesta av det jag hade i denna tårta var ekologiskt, inte schweizerchokladen.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar