På skattjakt!

På skattjakt!
Keesen, Falcon och matte...

torsdag 31 januari 2013


Tupperware

Ultra Pro/Recept på bröd



Ultra Pro 1,5 l
Här fortsätter jag med några fler brödrecept som man kan göra i Ultra Pro grytan. Dom blir jätte goda och saftiga. Innertemperaturen på ett bröd ska ligga mellan 93-98 grader, ju lägre temperatur desto saftigare upplever jag att det blir, ju mer färg ett bröd får desto mer vätska har lämnat brödet, men i Ultra Pro formen stannar stor del av vätskan kvar i brödet pga att locket är på. Fin färg kan man få på på brödet utan att ens ta av locket, glömde göra det häromdagen men brödet hade fått färg ändå. Det gäller att våga experimentera och prova sig fram för att skapa det ultimata brödet. Ett bröd blir bäst, tycker jag, om det får jäsa under en längre tid, gärna över natten och att det då står kallt. Då blir brödet mer finporigt och segare i konsistensen, det håller sig "färskt" längre dessutom. Jag använder oftast vetemjöl special eftersom brödet får lättare för att jäsa upp. Detta mjöl innehåller mer protein och påverkar degens jäskraft positivt. Dessutom använder jag alltid ekologiskt mjöl, det är både positivt för miljön och smaklökarna, och det är också så att om man ska göra en hemmagjord surdeg så måste man ha ekologiskt mjöl eftersom konventionellt mjöl inte kan skapa den sura miljö som man vill åt i en surdeg. Jag kommer att återkomma lite längre fram till surdegsbakning, så håll utkik.....Det är inte så svårt som man kan tro....

Enligt ett danskt brödproffs som hade en programserie på tv som hette, "Bullar av stål", så är det ultimat att jäsa bröd två gånger, en gång kallt och en gång varmt. men inte när det är åskväder då jäser inte brödet.

Ett annat brödproffs "Pain de Martin" som har en hemsida fullproppad med bra tips om hur man bakar goda bröd i alla former, menar på att det här med att man ska bearbeta degen så länge som det står i alla recept det är bara en myt, jag har anammat hans rekommendation att endast röra samman degen tills den är jämn och fin och det blir alldeles utmärkt, alltså myten är krossad om denna massiva bearbetning i assistenter och andra maskiner, vanlig handkraft går bra.... Jag brukar använda en jäsbunke med tättslutande lock när jag jäser mina degar, jag pyser först ut luften sedan så "ploppar" locket av när det är färdigjäst. 


Brödet är bakat i Ultra Pro 3,5 l





Ultra Pro/Rosmarin bröd


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk salt
  • 6 dl vatten
  • 13 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special (eller 10 dl vetemjöl och 3 dl grahamsmjöl, för att få mer fibrer i brödet.)
  • Flingsalt, rosmarin och olivolja

     Gör så här

  1. Blanda jäst salt och vatten i en bunke.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och rör runt väl tills du fått en jämn fin deg.
  3. Antingen så jäser du brödet i 1 timme(25g jäst) eller över natten i kylen 8-12 timmar (ärtas storlek på jästen), använd lock vid båda typer av jäsning.
  4. Sätt på ugnen, enligt receptet ska det vara 250 grader men jag brukar baka i 225 grader, man kan ev behöva förlänga tiden för brödet i ugnen med ca 10 minuter.
  5. Jag brukar olja Ultra Pro formen lite lätt innan jag lägger ned degen. Degen behöver inte knådas.
  6. Pensla eller ringla över olivolja, tryck ner små hål över hela degen med fingrarna. Strö över rosmarin och flingsalt 
  7. Sätt in Ultra Pro formen i ugnen. Baka ca 30 minuter med lock och ca 10 minuter utan lock, eller sänk temperaturen till 225 grader och låt brödet stå ca 50-60 minuter med locket på tiden ut..Lycka till, och glöm inte, experimentera med olika ingredienser!!!



Ultra Pro/Bröd med torkad frukt och nötter


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk 
  • 6 dl vatten
  • 1 handfull torkad frukt och nötter tex russin, tranbär, fikon, pumpakärnor, solroskärnor, hasselnötter mm
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjäl eller annat fullkornsmjöl

     Gör precis på samma sätt som ovan men hoppa över steg 6

tisdag 29 januari 2013

Tupperware

Ultra Pro/Smooth chopper/Herb chopper/Quick chef


Ultra Pro grytan är ett fantastiskt redskap i köket. Grytan finns i en mängd olika former och det går att laga till i princip allt i den. Jag bakar bröd och gör grytor, tacoköttfärs, lax, efterrätter såsom smulpaj mm. Det finns inga gränser för denna gryta. Det som är riktigt bra är att man slipper steka kött och fisk på spisen, färgen går igenom locket, grytan har en otrolig förmåga att släppa igenom värmestrålning vilka gör den unik. Inget stänk i varken ugn eller på spisen med andra ord, helt suveränt i min mening!! Häromdagn bakade jag bröd i grytan och glömde ta av locket sista 10 minuterna som det står i receptet, men det gjorde inget, brödet hade fin färg och blev helt perfekt och otroligt saftigt, vilket det blir då vätskan inte avdunstar på samma sätt utan stannar kvar i brödet, då locket håller kvar vätskan inne i grytan. Här följer några recept som du kan använda i din Ultra Pro... Lycka till!


Taco kötffärs i Ultra Pro

  • Ca 1 kg köttfärs
  • 2 påsar tacokrydda
  • 1 lök
  • 1-2 klyftor vitlök efter smak
 
      ev krossad tomat eller salsa om man vill! Häll i så fall i detta efter första omgången i ugnen.

     Gör så här

  1. Lägg köttfärsen och tacokryddorna i ultra pron. Hacka lök och vitlök i smooth chopper eller herb chopper och rör ner i köttfärsen
  2. Sätt in i ugnen på ca 225 grader, sätt timer på 15 minuter 
  3. Ta ut grytan ur ugnen och mosa runt med en grönsaksstöt eller annat redskap, använd endast plast eller träredskap 
  4. Sätt in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Ta ut och se om det är klart annars kanske det behövs 5-10 minuter till. Det beror lite på ugnen



Guaccamole

  • 2 avocado
  • 1 dl creme fraiche
  • saften från 1 lime
  • 1 färsk grön eller röd chili
  • ev vitlök
  • salt och peppar efter smak

     Gör så här

  1. Lägg i chillin och vitlök i smooth choppern och gör ett par drag till det är finhackat
  2. Lägg i avocado och creme fraich och mixa ihop allt till en slät massa


Tomatsalsa

  • ca 6 tomater eller 1pkt krossad tomat (är att föredra under vinterhalvåret)
  • 1-2 chilifrukter efter smak, grön eller röd
  • 0,5 lök
  • 1 paprika
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • saft från en halv lime
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja, (kan även funka med torkad koriander, ta ca 1-2 tsk)
  • salt och peppar

  Gör så här

  1. Lägg i lök, paprika, chilli och vitlök i quick chef och kör ett par varv. 
  2. Lägg i tomaterna eller den krossade tomaten och kör så många varv att salsan får en jämn och bra konsistens. 
  3. Sila eventuellt salsan innan servering då rinner överflödig vätska bort och man får en fastare konsistens.
  4. Tillsätt limejuicen.



Busenkel äppelkaka i Ultra Pro

  • 1 st ägg
  • 125 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2-3 st äpplen
  • 1 msk kanel
  • 3 msk socker
  • 50 g nötter eller sötmandel

Man kan antingen ha glass, vispgrädde eller vaniljsås till kakan...

Gör så här


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en microplus kannan och blanda därefter ner ägg, socker och mjöl direkt i microplus kannan.
3. Häll smeten i Ultra Pro formen.
4. Skala äpplen och skär dom i rätt så tunna skivor och täck smeten.
5. Hacka nötterna i herb chopper eller smooth chopper och häll över äpplena och strö slutligen över kanel och socker.
6. Sätt in i ugnen 25-30 minuter.


Grov limpa utan jäst 



  • 4 dl fiberhavregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 dl fullkornsmjöl, tex grahamsmjöl
  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • 1 msk salt
  • 3 tsk bikarbonat
  • 8 - 9 dl naturell youghurt
  • 3 grovt rivna äpplen
  • 2 msk honung

     Gör så här

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Riv i äpplet och blanda sedan ner yoghurt och honung i mjölblandningen. Rör om väl.
  3. häll över smeten i ultra pro 3,5 l, sätt in brödet i ugnen på 175 grader i ca 80 minuter



tisdag 30 oktober 2012

Nya utmaningar

Jag har gått ett steg längre i mitt matintresse och börjat sälja Tupperware produkter och oj vad mycket enklare det har blivit att laga till god mat utan massa kladd, på kortare tid dessutom. Jag känner mig som om jag är i plasthimmeln, här flödar idéer och recept. Jag tänkte att det skulle vara en bra idé att lägga upp mina recept som är till de olika produkterna här på min blogg. Tacka vet jag internet, så lätt allt blir och så smidigt att få upp recept direkt på skärmen, så är det bara att sätta igång...
En del recept kommer jag ha hittat på själv och en del kommer från Tupperware. Så ni som köpt produkter av mig på någon demo, varsågoda att del av de recept som finns och kika in igen senare så kommer dessa att byggas på så småningom. Ni andra som blir sugna på att prova produkter kan skicka ett litet meddelande till mig på denna sida, så kan vi boka in en demo hos er, men det får vara inom rimligt avstånd till Munkedal där jag bor med min familj.

torsdag 15 mars 2012

Test av mascara.....

Tester av mascara kan man bland annat ta del av lite då och då i olika tidsskrifter men ofta har jag blivit besviken när jag köpt mascaran som fått bäst i test, för inte passade den mig inte. Det är sällan man får reda på testpersonens förutsättningar när det gäller olika parametrar såsom ålder, franslängd, tjocklek på stråna, är fransarna raka eller böjda, sådana viktiga saker som påverkar hur en mascara fungerar på just din frans. Vad är skillnaden mellan vattenfast och vattenlöslig mascara?? Det kan ju vara bra att veta. Om man som jag, har en kort, rak frans, är 47 år, så är vattenfast mascara att föredra. Först måste fransarna böjas och då finns det bara EN ögonfransböjare som gäller och det är Shiseido, det går att köpa nya gummi till denna, Kicks säljer dom och finns de inte i din butik så går de att beställa till närmaste Kicks butik. Jag har haft min fransböjare i över tio år och den kommer hålla ett bra tag till, gummit har jag bytt många gånger, detta är aningen mer miljövänligt än att köpa en billig fransböjare som man får slänga när gummit är uttjänt....
Amati, min absoluta favorit..
Jag har provat många många mascaror, det som jag använder är alltså vattenfast mascara eftersom den sitter kvar och har jag böjt fransarna så stannar de kvar där, om jag däremot använder vattenlöslig mascara åker fransarna sakta men säkert ner och blir raka. Som sagt, det kan vara svårt att hitta en riktigt bra mascara om förutsättningarna inte är dom bästa, mina fransar är korta, tunna, raka och rätt så få, därför är det viktigt att hitta en bra väl fungerande mascara. Dior, Lancome, Isadora och Max Factor har bra vattenfasta mascaror, de dyra är inte så väldigt mycket bättre att det väger upp priset tycker jag. Den dyraste mascaran jag någonsin köpt var den absolut sämsta och det var en i.d minerals, fy vilken dålig mascara, den köpte jag efter att jag läst ett test och den fick så himla bra betyg, men inte av mig, den klumpar sig och ramlar av efter hand. Min absoluta favorit är ändå Amati, den är suverän, den bygger fint och sitter verkligen kvar hela dagen, men svår att hitta är den, finns inte många återförsäljare av detta märke, men kan varmt rekommenderas.....

onsdag 14 mars 2012

Blå tåget, inte bara ett proggband...

  
Restaurangvagnen

Skål!

Vacker utsikt....

Här skålas det för fullt!                     


          
 I helgen blev vi bjudna på en supertrevlig resa till Stockholm, över dagen. Blå tåget är ett relativt nystartat privat företag som kör just ett blått tåg á la 60-tal, med komfortklass i hela tåget, vilket innebar, stora härliga säten med mycket plats runtomkring, inget knäskav här inte och man kunde dessutom fälla sätena om det skulle kännas behövligt. Turen började alldeles för tidigt, i min smak, 8.07 från Göteborgs centralstation. Givetvis fanns en vacker restaurangvagn i tidsenlig stil med en härlig frukost som ingick i priset. Här blev vi serverade av kunnig personal och stämningen var i topp, en gemytlig stämning rådde i denna gammaldags vagn, vi satt länge och åt och mös allihop. Vi var ett gäng på 13 stycken som var ute på resa denna dag för att fira en herre i sina bästa år och för att umgås. I Stockholm hann vi med att besöka Strindbergs lägenhet, äta tapas och dricka skumpa på en restaurang i författarnas hus. Solen sken och sällskapet var gott, vad mer kan man begära en lördag i mars. Tåget återvände till Göteborg 15.17, prick... Vi åt en riktigt god middag i restaurangvagnen och givetvis dracks det en hel del vin och öl för fullständiga rättigheter gällde. Trötta och lite runda under fötterna anlände vi så till Centralen i Göteborg, någonstans runt sjutiden, nöjda och glada efter en härlig dag som mestadels tillbringats på ett tåg, men ack så härligt, Blå tåget.............

söndag 29 januari 2012

En iskall Geocachingdag på Veddö i Bohuslän..

Hela flocken samlad.

Lite fika passade bra i letandet.

Lite träning är ju inte fel.

Även en gråmulen dag mitt i vintern är det vackert.


Då var det dags igen för en runda i vårt vackra land. Kändes kanske som lite fel årstid att ge sig ut och cacha i de Bohuslänska klipporna när det ligger snö och is lite här och där men vi trotsade isvindar och vinterlandskapet och gav oss ut på skattjakt. Vackert var det trots väder och vind, en skock ejdrar ooade vackert för oss och ett gäng knipor simmade omkring inte långt från land. Naturen är vacker och storartad. Vi gav oss ut på jakt efter tre cachar men den sista fick vi inte tag i, kanske låg den begravd under snön eller svallisen som fanns på platsen. en vacker jättegryta utan botten fick vi i alla fall se, den var ovanlig.

söndag 20 november 2011

Geocaching i Norge!

Prestebakke lighted trail

Elgåfossen

Sista cachen på prestebakke trail

Ja då var det dags igen för lite härligt cachande. Jörgen hade lagt upp en rutt i Norge som vi skulle åka och på vägen skulle det letas skatter. Det är som sagt bra att leta upp de cachar man kan tänka sig ta på den rutt man ska åka och spara ner dom i telefonen. Särskilt om man ska cacha utanför Sverige, det kostar en hel del att ha på sin datatrafik och ladda ner cachar. Har man en vanlig gps så funkar det som vanligt, men det är vi med smartphones som får tänka till en extra gång innan vi ger oss iväg, det är inte alltid man kan spontancacha, kan vara dålig täckning på datatrafiken eller i det här fallet vara dyrt...Dessutom har vi varit på vårt första megaevent i Lerum "Fumble after dark". Det var verkligen klurigt och rörigt, jag fattade inte mycket av det vi höll på med, kanske berodde på att vi med telefoner inte kunde få in koordinaterna för cacharna som släpptes vid 18-tiden på kvällen. Såg kul ut med en massa pannlampor som sprang omkring i skogarna i Lerum, vi lyckades hitta en slutcache efter lite hjälp, hade nog missat något på vägen, som sagt det här var inte så lätt, men vi får göra ett nytt försök nästa år och se om vi blivit klokare då. Tfc