torsdag 31 januari 2013


Tupperware

Ultra Pro/Recept på bröd



Ultra Pro 1,5 l
Här fortsätter jag med några fler brödrecept som man kan göra i Ultra Pro grytan. Dom blir jätte goda och saftiga. Innertemperaturen på ett bröd ska ligga mellan 93-98 grader, ju lägre temperatur desto saftigare upplever jag att det blir, ju mer färg ett bröd får desto mer vätska har lämnat brödet, men i Ultra Pro formen stannar stor del av vätskan kvar i brödet pga att locket är på. Fin färg kan man få på på brödet utan att ens ta av locket, glömde göra det häromdagen men brödet hade fått färg ändå. Det gäller att våga experimentera och prova sig fram för att skapa det ultimata brödet. Ett bröd blir bäst, tycker jag, om det får jäsa under en längre tid, gärna över natten och att det då står kallt. Då blir brödet mer finporigt och segare i konsistensen, det håller sig "färskt" längre dessutom. Jag använder oftast vetemjöl special eftersom brödet får lättare för att jäsa upp. Detta mjöl innehåller mer protein och påverkar degens jäskraft positivt. Dessutom använder jag alltid ekologiskt mjöl, det är både positivt för miljön och smaklökarna, och det är också så att om man ska göra en hemmagjord surdeg så måste man ha ekologiskt mjöl eftersom konventionellt mjöl inte kan skapa den sura miljö som man vill åt i en surdeg. Jag kommer att återkomma lite längre fram till surdegsbakning, så håll utkik.....Det är inte så svårt som man kan tro....

Enligt ett danskt brödproffs som hade en programserie på tv som hette, "Bullar av stål", så är det ultimat att jäsa bröd två gånger, en gång kallt och en gång varmt. men inte när det är åskväder då jäser inte brödet.

Ett annat brödproffs "Pain de Martin" som har en hemsida fullproppad med bra tips om hur man bakar goda bröd i alla former, menar på att det här med att man ska bearbeta degen så länge som det står i alla recept det är bara en myt, jag har anammat hans rekommendation att endast röra samman degen tills den är jämn och fin och det blir alldeles utmärkt, alltså myten är krossad om denna massiva bearbetning i assistenter och andra maskiner, vanlig handkraft går bra.... Jag brukar använda en jäsbunke med tättslutande lock när jag jäser mina degar, jag pyser först ut luften sedan så "ploppar" locket av när det är färdigjäst. 


Brödet är bakat i Ultra Pro 3,5 l





Ultra Pro/Rosmarin bröd


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk salt
  • 6 dl vatten
  • 13 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special (eller 10 dl vetemjöl och 3 dl grahamsmjöl, för att få mer fibrer i brödet.)
  • Flingsalt, rosmarin och olivolja

     Gör så här

  1. Blanda jäst salt och vatten i en bunke.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och rör runt väl tills du fått en jämn fin deg.
  3. Antingen så jäser du brödet i 1 timme(25g jäst) eller över natten i kylen 8-12 timmar (ärtas storlek på jästen), använd lock vid båda typer av jäsning.
  4. Sätt på ugnen, enligt receptet ska det vara 250 grader men jag brukar baka i 225 grader, man kan ev behöva förlänga tiden för brödet i ugnen med ca 10 minuter.
  5. Jag brukar olja Ultra Pro formen lite lätt innan jag lägger ned degen. Degen behöver inte knådas.
  6. Pensla eller ringla över olivolja, tryck ner små hål över hela degen med fingrarna. Strö över rosmarin och flingsalt 
  7. Sätt in Ultra Pro formen i ugnen. Baka ca 30 minuter med lock och ca 10 minuter utan lock, eller sänk temperaturen till 225 grader och låt brödet stå ca 50-60 minuter med locket på tiden ut..Lycka till, och glöm inte, experimentera med olika ingredienser!!!



Ultra Pro/Bröd med torkad frukt och nötter


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk 
  • 6 dl vatten
  • 1 handfull torkad frukt och nötter tex russin, tranbär, fikon, pumpakärnor, solroskärnor, hasselnötter mm
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjäl eller annat fullkornsmjöl

     Gör precis på samma sätt som ovan men hoppa över steg 6

tisdag 29 januari 2013

Tupperware

Ultra Pro/Smooth chopper/Herb chopper/Quick chef


Ultra Pro grytan är ett fantastiskt redskap i köket. Grytan finns i en mängd olika former och det går att laga till i princip allt i den. Jag bakar bröd och gör grytor, tacoköttfärs, lax, efterrätter såsom smulpaj mm. Det finns inga gränser för denna gryta. Det som är riktigt bra är att man slipper steka kött och fisk på spisen, färgen går igenom locket, grytan har en otrolig förmåga att släppa igenom värmestrålning vilka gör den unik. Inget stänk i varken ugn eller på spisen med andra ord, helt suveränt i min mening!! Häromdagn bakade jag bröd i grytan och glömde ta av locket sista 10 minuterna som det står i receptet, men det gjorde inget, brödet hade fin färg och blev helt perfekt och otroligt saftigt, vilket det blir då vätskan inte avdunstar på samma sätt utan stannar kvar i brödet, då locket håller kvar vätskan inne i grytan. Här följer några recept som du kan använda i din Ultra Pro... Lycka till!


Taco kötffärs i Ultra Pro

  • Ca 1 kg köttfärs
  • 2 påsar tacokrydda
  • 1 lök
  • 1-2 klyftor vitlök efter smak
 
      ev krossad tomat eller salsa om man vill! Häll i så fall i detta efter första omgången i ugnen.

     Gör så här

  1. Lägg köttfärsen och tacokryddorna i ultra pron. Hacka lök och vitlök i smooth chopper eller herb chopper och rör ner i köttfärsen
  2. Sätt in i ugnen på ca 225 grader, sätt timer på 15 minuter 
  3. Ta ut grytan ur ugnen och mosa runt med en grönsaksstöt eller annat redskap, använd endast plast eller träredskap 
  4. Sätt in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Ta ut och se om det är klart annars kanske det behövs 5-10 minuter till. Det beror lite på ugnen



Guaccamole

  • 2 avocado
  • 1 dl creme fraiche
  • saften från 1 lime
  • 1 färsk grön eller röd chili
  • ev vitlök
  • salt och peppar efter smak

     Gör så här

  1. Lägg i chillin och vitlök i smooth choppern och gör ett par drag till det är finhackat
  2. Lägg i avocado och creme fraich och mixa ihop allt till en slät massa


Tomatsalsa

  • ca 6 tomater eller 1pkt krossad tomat (är att föredra under vinterhalvåret)
  • 1-2 chilifrukter efter smak, grön eller röd
  • 0,5 lök
  • 1 paprika
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • saft från en halv lime
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja, (kan även funka med torkad koriander, ta ca 1-2 tsk)
  • salt och peppar

  Gör så här

  1. Lägg i lök, paprika, chilli och vitlök i quick chef och kör ett par varv. 
  2. Lägg i tomaterna eller den krossade tomaten och kör så många varv att salsan får en jämn och bra konsistens. 
  3. Sila eventuellt salsan innan servering då rinner överflödig vätska bort och man får en fastare konsistens.
  4. Tillsätt limejuicen.



Busenkel äppelkaka i Ultra Pro

  • 1 st ägg
  • 125 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2-3 st äpplen
  • 1 msk kanel
  • 3 msk socker
  • 50 g nötter eller sötmandel

Man kan antingen ha glass, vispgrädde eller vaniljsås till kakan...

Gör så här


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en microplus kannan och blanda därefter ner ägg, socker och mjöl direkt i microplus kannan.
3. Häll smeten i Ultra Pro formen.
4. Skala äpplen och skär dom i rätt så tunna skivor och täck smeten.
5. Hacka nötterna i herb chopper eller smooth chopper och häll över äpplena och strö slutligen över kanel och socker.
6. Sätt in i ugnen 25-30 minuter.


Grov limpa utan jäst 



  • 4 dl fiberhavregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 dl fullkornsmjöl, tex grahamsmjöl
  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • 1 msk salt
  • 3 tsk bikarbonat
  • 8 - 9 dl naturell youghurt
  • 3 grovt rivna äpplen
  • 2 msk honung

     Gör så här

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Riv i äpplet och blanda sedan ner yoghurt och honung i mjölblandningen. Rör om väl.
  3. häll över smeten i ultra pro 3,5 l, sätt in brödet i ugnen på 175 grader i ca 80 minuter