torsdag 31 januari 2013


Tupperware

Ultra Pro/Recept på bröd



Ultra Pro 1,5 l
Här fortsätter jag med några fler brödrecept som man kan göra i Ultra Pro grytan. Dom blir jätte goda och saftiga. Innertemperaturen på ett bröd ska ligga mellan 93-98 grader, ju lägre temperatur desto saftigare upplever jag att det blir, ju mer färg ett bröd får desto mer vätska har lämnat brödet, men i Ultra Pro formen stannar stor del av vätskan kvar i brödet pga att locket är på. Fin färg kan man få på på brödet utan att ens ta av locket, glömde göra det häromdagen men brödet hade fått färg ändå. Det gäller att våga experimentera och prova sig fram för att skapa det ultimata brödet. Ett bröd blir bäst, tycker jag, om det får jäsa under en längre tid, gärna över natten och att det då står kallt. Då blir brödet mer finporigt och segare i konsistensen, det håller sig "färskt" längre dessutom. Jag använder oftast vetemjöl special eftersom brödet får lättare för att jäsa upp. Detta mjöl innehåller mer protein och påverkar degens jäskraft positivt. Dessutom använder jag alltid ekologiskt mjöl, det är både positivt för miljön och smaklökarna, och det är också så att om man ska göra en hemmagjord surdeg så måste man ha ekologiskt mjöl eftersom konventionellt mjöl inte kan skapa den sura miljö som man vill åt i en surdeg. Jag kommer att återkomma lite längre fram till surdegsbakning, så håll utkik.....Det är inte så svårt som man kan tro....

Enligt ett danskt brödproffs som hade en programserie på tv som hette, "Bullar av stål", så är det ultimat att jäsa bröd två gånger, en gång kallt och en gång varmt. men inte när det är åskväder då jäser inte brödet.

Ett annat brödproffs "Pain de Martin" som har en hemsida fullproppad med bra tips om hur man bakar goda bröd i alla former, menar på att det här med att man ska bearbeta degen så länge som det står i alla recept det är bara en myt, jag har anammat hans rekommendation att endast röra samman degen tills den är jämn och fin och det blir alldeles utmärkt, alltså myten är krossad om denna massiva bearbetning i assistenter och andra maskiner, vanlig handkraft går bra.... Jag brukar använda en jäsbunke med tättslutande lock när jag jäser mina degar, jag pyser först ut luften sedan så "ploppar" locket av när det är färdigjäst. 


Brödet är bakat i Ultra Pro 3,5 l





Ultra Pro/Rosmarin bröd


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk salt
  • 6 dl vatten
  • 13 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special (eller 10 dl vetemjöl och 3 dl grahamsmjöl, för att få mer fibrer i brödet.)
  • Flingsalt, rosmarin och olivolja

     Gör så här

  1. Blanda jäst salt och vatten i en bunke.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och rör runt väl tills du fått en jämn fin deg.
  3. Antingen så jäser du brödet i 1 timme(25g jäst) eller över natten i kylen 8-12 timmar (ärtas storlek på jästen), använd lock vid båda typer av jäsning.
  4. Sätt på ugnen, enligt receptet ska det vara 250 grader men jag brukar baka i 225 grader, man kan ev behöva förlänga tiden för brödet i ugnen med ca 10 minuter.
  5. Jag brukar olja Ultra Pro formen lite lätt innan jag lägger ned degen. Degen behöver inte knådas.
  6. Pensla eller ringla över olivolja, tryck ner små hål över hela degen med fingrarna. Strö över rosmarin och flingsalt 
  7. Sätt in Ultra Pro formen i ugnen. Baka ca 30 minuter med lock och ca 10 minuter utan lock, eller sänk temperaturen till 225 grader och låt brödet stå ca 50-60 minuter med locket på tiden ut..Lycka till, och glöm inte, experimentera med olika ingredienser!!!



Ultra Pro/Bröd med torkad frukt och nötter


  • 25 g jäst (eller jäst i storlek av en ärta för långjäst bröd i kylen över natten)
  • 1 msk 
  • 6 dl vatten
  • 1 handfull torkad frukt och nötter tex russin, tranbär, fikon, pumpakärnor, solroskärnor, hasselnötter mm
  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjäl eller annat fullkornsmjöl

     Gör precis på samma sätt som ovan men hoppa över steg 6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar