På skattjakt!

På skattjakt!
Keesen, Falcon och matte...

tisdag 29 januari 2013

Tupperware

Ultra Pro/Smooth chopper/Herb chopper/Quick chef


Ultra Pro grytan är ett fantastiskt redskap i köket. Grytan finns i en mängd olika former och det går att laga till i princip allt i den. Jag bakar bröd och gör grytor, tacoköttfärs, lax, efterrätter såsom smulpaj mm. Det finns inga gränser för denna gryta. Det som är riktigt bra är att man slipper steka kött och fisk på spisen, färgen går igenom locket, grytan har en otrolig förmåga att släppa igenom värmestrålning vilka gör den unik. Inget stänk i varken ugn eller på spisen med andra ord, helt suveränt i min mening!! Häromdagn bakade jag bröd i grytan och glömde ta av locket sista 10 minuterna som det står i receptet, men det gjorde inget, brödet hade fin färg och blev helt perfekt och otroligt saftigt, vilket det blir då vätskan inte avdunstar på samma sätt utan stannar kvar i brödet, då locket håller kvar vätskan inne i grytan. Här följer några recept som du kan använda i din Ultra Pro... Lycka till!


Taco kötffärs i Ultra Pro

  • Ca 1 kg köttfärs
  • 2 påsar tacokrydda
  • 1 lök
  • 1-2 klyftor vitlök efter smak
 
      ev krossad tomat eller salsa om man vill! Häll i så fall i detta efter första omgången i ugnen.

     Gör så här

  1. Lägg köttfärsen och tacokryddorna i ultra pron. Hacka lök och vitlök i smooth chopper eller herb chopper och rör ner i köttfärsen
  2. Sätt in i ugnen på ca 225 grader, sätt timer på 15 minuter 
  3. Ta ut grytan ur ugnen och mosa runt med en grönsaksstöt eller annat redskap, använd endast plast eller träredskap 
  4. Sätt in i ugnen i ytterligare 15 minuter. Ta ut och se om det är klart annars kanske det behövs 5-10 minuter till. Det beror lite på ugnen



Guaccamole

  • 2 avocado
  • 1 dl creme fraiche
  • saften från 1 lime
  • 1 färsk grön eller röd chili
  • ev vitlök
  • salt och peppar efter smak

     Gör så här

  1. Lägg i chillin och vitlök i smooth choppern och gör ett par drag till det är finhackat
  2. Lägg i avocado och creme fraich och mixa ihop allt till en slät massa


Tomatsalsa

  • ca 6 tomater eller 1pkt krossad tomat (är att föredra under vinterhalvåret)
  • 1-2 chilifrukter efter smak, grön eller röd
  • 0,5 lök
  • 1 paprika
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • saft från en halv lime
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja, (kan även funka med torkad koriander, ta ca 1-2 tsk)
  • salt och peppar

  Gör så här

  1. Lägg i lök, paprika, chilli och vitlök i quick chef och kör ett par varv. 
  2. Lägg i tomaterna eller den krossade tomaten och kör så många varv att salsan får en jämn och bra konsistens. 
  3. Sila eventuellt salsan innan servering då rinner överflödig vätska bort och man får en fastare konsistens.
  4. Tillsätt limejuicen.



Busenkel äppelkaka i Ultra Pro

  • 1 st ägg
  • 125 g smör
  • 1.5 dl socker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2-3 st äpplen
  • 1 msk kanel
  • 3 msk socker
  • 50 g nötter eller sötmandel

Man kan antingen ha glass, vispgrädde eller vaniljsås till kakan...

Gör så här


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en microplus kannan och blanda därefter ner ägg, socker och mjöl direkt i microplus kannan.
3. Häll smeten i Ultra Pro formen.
4. Skala äpplen och skär dom i rätt så tunna skivor och täck smeten.
5. Hacka nötterna i herb chopper eller smooth chopper och häll över äpplena och strö slutligen över kanel och socker.
6. Sätt in i ugnen 25-30 minuter.


Grov limpa utan jäst 



  • 4 dl fiberhavregryn
  • 6 dl vetemjöl
  • 4 dl fullkornsmjöl, tex grahamsmjöl
  • 1 dl krossat linfrö
  • 1 dl solrosfrön eller pumpafrön
  • 1 msk salt
  • 3 tsk bikarbonat
  • 8 - 9 dl naturell youghurt
  • 3 grovt rivna äpplen
  • 2 msk honung

     Gör så här

  1. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Riv i äpplet och blanda sedan ner yoghurt och honung i mjölblandningen. Rör om väl.
  3. häll över smeten i ultra pro 3,5 l, sätt in brödet i ugnen på 175 grader i ca 80 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar